top of page
Foto van schrijverbiesousbrugge

5 lessen die teams kunnen leren van bijen

Bijgewerkt op: 20 dec 2024

Bijen zijn specialisten in het organiseren van hun werk. Ze slagen er in om met tienduizenden (!) individuen op een georganiseerde en gestructureerde samen te werken. Hoe spelen ze dit klaar? En wat kan je hieruit leren voor jou teams?


1 - Duidelijk afgebakende rollen

Bijen nemen in hun leven verschillende rollen op. Daarbij is elke rol afgestemd op hun levensfase. Zo beschikt een bij die geboren wordt over donshaartjes op haar rug. Ze krijgt dan de taak om de raten in de bijenkast uit te borstelen door met haar rug over de binnenkant van die raten te wrijven.

Daarnaast zijn er bijen die de eitjes en larfjes verzorgen, bijen die nectar tot honing verwerken, bijen die de koningin verzorgen, bijen die de wacht houden aan de ingang van de kast en bijen die voeding halen.


Elke rol is helder en afgebakend in de tijd. Bijen werken binnen hun rol samen met hun collega's die dezelfde taak uitvoeren. En wanneer zich onvoorziene omstandigheden voordoen - denk aan een wesp die de bijenkast wil binnendringen om honing af te snoepen - zal het collectief daar kortstondig een prioriteit van maken om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.


Ook in een professionele setting zorgen duidelijk afgebakende rollen, afgestemd op de talenten en skills van mensen, voor helderheid.


2 - Doeltreffende communicatie

Bijen communiceren op verschillende manieren met elkaar, en met verschillende doelstellingen. Zo informeren ze elkaar via een zonnedans over plekken waar eten te vinden valt, of versturen ze via feromonen signalen naar hun collega bijen die de ingang van de bijenkast zoeken.


In een professionele setting is het een interessante oefening om in beeld te brengen op welke manier gecommuniceerd wordt. Welke kanalen gebruiken jullie? Voor welke doeleinden gebruiken jullie die? Bestaan hier interne afspraken rond en zijn die door iedereen gekend?


3 - Samenwerking boven alles

Hoewel bijen duidelijk afgebakende individuele rollen hebben, is samenwerking key. Zonder samenwerking kan een bijenvolk niet overleven. Zo moeten bijen letterlijk fysiek samenwerken om hun bijenraat uit te bouwen.


Probeer op de werkvloer een organisatiecultuur te scheppen waarin hulp vragen en hulp ontvangen normaal is. Concrete projecten waarin mensen samenwerken en een collectief doel kunnen hierbij helpen.






4 - Veerkracht

Een bijenkolonie is een veerkrachtig superorganisme. Het collectief van het bijenvolk past zich aan aan veranderende omstandigheden en zoekt oplossingen voor uitdagingen. Denk maar aan het uitzwermen van een deel van het bijenvolk wanneer de bijenkast te klein wordt.


Investeren in de veerkracht van je teams resulteert in een verhoogde draagkracht, een versterkt gevoel van verbondenheid, een hoger engagement naar de werkgever. Het betekent niet je individuele medewerkers extra belasten onder het mom van 'veerkracht'. Het betekent wel investeren in een organisatiecultuur waarin mensen zichzelf kunnen ontplooien binnen hun professionele rol.


5 - Focus op een gemeenschappelijk doel

Bijen leven en werken als een superorganisme. Elk individu draagt bij aan het gemeenschappelijke doel: de gezondheid van de koningin garanderen en zo de overlevingskansen van het bijenvolk verhogen.


Wanneer je er in slaagt om op de werkvloer een collectieve mindset te ontwikkelen, verhoog je de betrokkenheid van je medewerkers. Je bouwt samen aan een gevoel van eenheid, purpose en motivatie.


Benieuwd hoe je deze 5 lessen in de praktijk kan brengen? Neem contact met ons op of neem een kijkje op onze website.







9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page